torsdag 10. januar 2013

Hva skal til for å være vellykket

Det er så mye man bør gjøre når man er kvinne.
Man bør jo selvsagt prioritere barna sine høyest av alt. Og det sier seg jo selv at man som kvinne bør prioritere å få barn og mann, det er simpelthen ikke mulig å bli virkelig lykkelig om man ikke gjør det, dessuten vil man da ende opp som egoistisk og navlebeskuende, så det å ha barn er så bra at det bør man ha.  Og man bør sørge for at disse barna har det bra på alle måter.

Man bør sørge for at de har et balansert kosthold, som man planlegger og lager fra grunnen. Det tar ikke noe lengre tid å servere hjemmelaget mat med mye grønnsaker og ingen e-stoffer enn å servere spagetti med dolmiosaus fra glass. Og dersom det tar mer tid så bør du bare planlegge bedre, og det er det verdt, for som mor bør man rett og slett bry seg så mye om hva barna får i seg. Og om barna ikke liker det du serverer så er det bare en vanesak. Barn liker det de får, enten det er fisk, erter, chili eller rosenkål. Det bør barn lære av mødrene sine. Og de bør si pent takk for maten og sitte ved bordet til alt er spist opp. Man bør jo sørge for at man til en hver tid har veloppdragne barn. Om barn ikke oppfører seg som de skal er det et bevis på at mor bør ta seg sammen. Gode foreldre har simpelthen ikke barn som tester grenser. Barna bør vite hvor grensene går så de ikke trenger å teste dem. Det er alltid foreldrenes skyld, sier man. Men det er jo mor man mener da.

Man bør også selvfølgelig sørge for at de holder seg i fysisk aktivitet, at de ikke spiller for mye pc-spill eller sitter foran tven. Helst ikke i det hele tatt. Barn bør lese bøker, og spille brettspill, sammen med foreldrene sine. Man bør gi barna sine slik kvalitetstid. For det er tid som gjelder. Man bør simpelthen gi barna sine nok tid, når man har valgt å få barn. Og det er ikke kvalitetstid å spille playstation 3 sammen. Kvalitetstid er sunne, erkenorske ting som å gå på lange skiturer sammen. Alt som skjer utendørs er bra. Så lenge det skjer i skogen eller hagen. Ikke f.eks utenfor Narvesen.

Man bør engasjere seg i livene deres og ta på seg tillitsverv i klassen eller speidern eller korpset. Man bør jo alltid delta på alle foreldremøter, og bes det om frivillige bør armen sprette opp som om det var automatikk i det. Og man bør selvfølgelig stille med e-stoff-fritt og hjemmebakt når jenteforeldrene skal ha med seg "noe å bite i". Om man planlegger godt nok og sørger for å fyller fryseren med hjemmebakt bør ikke det være et problem.

Men hverken barn eller voksne bør spise så mye karbohydrater selv. Kanskje en vaffel en sjelden gang. Men da bør man ha havregryn i røra, så den blir litt sunnere. Men om man spiser for mye slikt blir man overvektig og det er det verste som kan skje både foreldre og barn. Det bør man simpelthen sørge for at man aldri blir. Det heter ikke hvalpefett lengre, eller at man legger på seg før man skal vokse. Det heter overvekt og høy BMI, og det er simpelthen et bevis på at man ikke har gode nok foreldre. Da bør man ta seg sammen som mor. Som kvinne vet man at en kvinnekropp kommer i en standardutgave og at alle variasjoner bør slås hardt ned på. Spesielt om dette er variasjoner i vekt. Og om man tenker at det ikke er så viktig med noen ekstra kilo, etter fødsel f.eks så bør man skjerpe seg og ta seg sammen. Da lurer man bare seg selv. det handler bare om å prioritere riktig, så blir man pen og tynn. Men det heter ikke pen, det heter sunn. Selv når man mener pen. Og desto tynnere man er, desto sunnere er man også. Om noen påstår at de er sunne selv om de ikke er tynne så er det også bare å lure seg selv. Og man bør slå hardt ned på slike unnskyldninger. Det er UMULIG å være både tykk og pen, unnskyld sunn. Og om du ikke bryr deg om at du er overvektig (som er alle variasjoner som ikke er utvilsomt tynn) så bryr du deg ikke nok om helsa di. Eller helsa til barna dine. Og et bør du jo. Ikke bare den fysiske helsa - barna bør for eksempel ikke under noen omstendigheter får se på amerikanske serier eller være på nettsider som fremmer usunne kroppsidealer. Man bør IKKE eksponere barna for slike verdier. Det er viktig å lære barna gode verdier. Man skal for eksempel ikke kommentere hvordan andre barn ser ut. det er slemt og kalles mobbing.
 

Og man bør ikke sitte så mye på skjerm selv. Når barna spør om noe bør man svare engasjert og blidt, og ikke kikke inn i Iphonen eller PCen. Man bør være tilstede i alt man gjør, og alt barna gjør. Barn blir selvstendige om de har foreldre som er hundre prosent tilstede i hver minste detalj i livene deres. Da føler de trygghet, og da får de de aller beste oppvekstvilkår. Man bør engasjere seg i alt barna gjør, men man bør ikke kjøre de rundt om kring. Da blir de bortskjemte og late og får høy BMI.  Desto mer tilstede man er desto mer tillit viser man og desto mer kjærlighet viser man. De beste mødrene er de som står på sidelinja på alle fotballtreninger. Det er det man bør gjøre om man elsker barna sine.

Man bør selvfølgelig også være en engasjert arbeidstaker, det er viktig at en kvinne har et eget liv og en karriere. Man kan ikke være en god mor om man ikke har et eget liv som man trives med. Og da bør man jo ha en jobb man trives med, og der man er brennende engasjert. Og leder store prosjekter, og har mange og gode innspill. Og man er ikke redd for å ta på seg noe ekstra. Man er fleksibel. Og overskuddet til å være så engasjert bør man få fra å trene. Helst lange joggeturer tidlig på morgenen. Man bør aller helst trene til et maratonløp eller en skirenn eller noe slikt. Men man bør ikke bare trene kondisjon. Det er viktig å trene allsidig. Og man bør elske å trene. Man elsker det bare man prøver. Om man ikke elsker det bør man ta seg sammen, for da prøver man ikke godt nok. Og man får overskudd. Og man blir flott og se på. Og man bør jo holde seg flott for mannen sin om man ikke vil at han skal finne noen andre. Om han finner noen andre har du sikkert ikke gjort alt riktig som du burde ha gjort. Det er alltid to sider i en sak. Og du bør gå i deg selv.

Man bør være fresh og fin, og holde hus og hjem i orden. Følge med på trendene, og sørge for at det alltid er ryddig. Slik at hvem som helst kan komme innom når som helst. For man bør ha et hus som alltid tåler uventede visitter. Og det bør være et varmt og godt sted å være. Det er viktig at barna og vennene deres føler at hjemmet er et sted der det alltid er noen tilstede. Noen som har tid til dem.

Og når barna har lagt seg  har mor og far tid til hverandre.  (Man bør jo sørge for at de for nok søvn, og man bør ikke tillate tull i leggetiden.  Men man bør synge sanger, og lese gode bøker på sengekanten og sørge for at leggetiden blir en fin slutt på dagen.) Og når barna sover søtt, og det gjør de jo rett etter at de har blitt pakken godt inn i dyna, om de har foreldre som har lært de gode soverutiner, så bør man sørge for å ha de fine samtalene med partneren sin. Man bør skru av tven, men man bør selvfølgelig se Dagsrevyen, og debattprogrammer. Det er viktig å holde seg oppdatert. Og i helgene bør man gjøre kvalitetsting sammen med vennene sine. For man bør sørge for å ha et sosialt liv selv også. Med gutteturer og jentekvelder og storbyferier.

Og med disse vennene bør man snakke hoderystende om kommersialiseringen av barnekulturen. Og stille åpne kritiske spørsmål om hvilke verdier det er vi lærer ungene våre. Og man bør være villig til å gå i seg selv, og høre på velmente råd om hva man ikke gjør godt nok som mor, kvinne og menneske. For man bør være selvkritisk og oppriktig ønske å skape en bedre utgave av seg selv. Man må ikke tro man er god nok.

Og om man synes noe av dette er vanskelig, eller at man ikke rekker over alt, så må man rett og slett ta seg sammen. Det handler bare om planlegging og prioritering.
 

31 kommentarer:

Lappeteppet sa...

*klapp klapp klapp*

Gleder meg til å se deg snart!

Unknown sa...

så bra!!

Tonje F sa...

Heldigvis har eg ikkje vennar som forventar alt dette av meg, og eg drit i kva resten av samfunnet (inkludert Marte Krogh) eventuelt måtte syns eg skulle gjere, så då håpar eg det er ok at eg syns /enkelte/ av dei tinga du listar opp, faktisk ER viktige, på heilt fornuftsbasert grunn, og at eg ikkje skal harselerast med av den grunn. Men då meiner altså viktige for MEG og mine barn, og ber om å bli trudd på at eg ikkje dermed meiner at andre er dårlige menneske om dei ikkje er enige med meg.

Elisabeth F sa...

Eg synes faktisk at mange av desse tinga, kvar for seg, er viktige og høyrest riktige ut. Og dette er på ingen måte meint som harselering av alle oss mødre/kvinner som prøver alt vi kan. Poenget er at eg synest dagens mødre/kvinner forventar av seg sjølve at "greier du den, så greier du den og". Og om vi knekk saman, eller noko dett av lasset, så anser vi oss sjølve for å vere meir eller mindre mislykka. Det handlar nok om at vi ønskjer å gjere vårt beste. (Kanskje er det nok eit utslag av flink pike-tankegongen. Og kanskje er det ikkje råd å endre det.) Men eg synest at vi sjølve, og samfunnet, til tider kan vere ganske hjarterå i vår vurdering av og forventning til oss sjølve og andre. Det er få ting som svir meir enn om du føler at du ikkje er god nok, som mor, kvinne eller menneske. Eg mislikar sterkt at vi brukar så mykje tid på å fortelle kvarandre at vi må "skjerpe oss", "ta oss saman" etc. Spesielt når vi trur at det som er enkelt for oss er enkelt for andre. Faktum er at dei aller fleste kvinner og mødre her i landet er meir enn gode nok. Og kanskje hadde vi vore endå betre om vi gav oss sjølve rom til å vere som vi er, istaden for å sjå på oss sjølve som eit evig oppussingsobjekt. Eg synest vi knyttar veldig mykje av identiteten vår til kven vi potensielt kan bli, og i det ligg det ei grov nedvurdering av dei menneska vi faktisk er.

Inger- Lill sa...

Dette var et fantastisk flott innlegg å lese. Du har virkelig fått frem budskapet ditt med dette innlegget her. Veldig artig og berikende lesing før jeg går på kveldsvakt :) Ha en flott dag videre!

Magne D. Antonsen sa...

Hei Elisabeth!

Bra innlegg, nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

Hilsen Magne i VG

Anonym sa...

Hahaha. Morsomt å lese dette;)

Anonym sa...

Herlig!!! Godt skrevet, og tatt "på kornet"
:)
Klem til deg!

Anonym sa...

Fantastisk skrevet! TUSEN TAKK!

Anonym sa...

Artig å lese dette! :)

Hege sa...

Utrolig bra skrevet!

Anonym sa...

Veldig bra skrevet! Det finnes så mange uskrevne krav og regler i samfunnet vårt at man noen ganger kan lure på om vi virkelig er så frigjorte som det påstås at vi er.
Det var mye enklere å være foreldre i "gamle dager", sånn cirka da vi som er voksne nå var små;)

Anonym sa...

hehehe :) Fantastisk...

Anonym sa...

Nok sex og lite kjefting er bra nok for meg...

renate sa...

hehehe!!! du skriver fantastisk!!! gleder meg til å bli bedre kjent med bloggen din! mvh Renate

Anonym sa...

APLAUS til deg!

Anonym sa...

YESSS
På vegne av oss kvinner: Takk for et superfantasstisk innlegg. Det er jo akkurat slik det er...

Klem fra lille meg

Amal Al-Enezi sa...

Veldig bra skrevet!:)
Men når du skriver om trening så er jeg nok ikke helt enig. Det er klart man skal være sunn, men når du skriver at man skal være tynn så bør du gå litt mer inn i temaet enn bare å si at tynn=sunn. Det finnes jo folk som er tynne, men er det på feil måte, at de f.eks ikke trener eller spiser nok iløpet av en dag.

Nå nevnte du selvsagt bare hvordan ting og livet til en kvinne bør være, men som sagt, det kan missforstås av enkelte!:)

Unknown sa...

Jeg forsøkte å telle hvor mange BØR det var i teksten, men måtte gi opp :)
Men det er for mye BØR og BURDE, og man kan jo spørre: Når er det bra nok?

Anonym sa...

63 ganger ble ordet "bør" brukt ;)

Anonym sa...

haha...kvinnfolk e svake for ytre press.d må du jobbe med.ikke søken etter det perfekte. du er perfekt som du er.ikke la deg presse

Anonym sa...

Yess!! Sånn er det bare. Men, det er lov å "stikke fingern i jorda" innimellom. Alt var mye bedre før....Men, var det det? Gutta var på jakt/fangst og vi jentene fixa resten....
Flinke vi!

Inger sa...

wow, jeg er jammen glad jeg er "gammel" kjærring. Her er det ikke mye rom for vanlige folk nei, og den dårlige samvittigheten har jo fått rikelig plass. *ler* Sabla godt skrevet, tenk at vi/ samfunnet/ noen kan legge lista langt der oppi skyene. Om den lista i det hele tatt har noe med å være vellykket å gjøre. Å være vellykket har vel mest med hvordan du føler deg og om du er fornøyd med tilværelsen ut i fra egne kriterier, eller?

Anonym sa...

Man BØR også lage nistepakke til barna sine som ser ut som et lite minifestbord, helst i alle regnbuens farger..

Elisabeth sa...

Du virker som et herlig menneske, få det sagt;)
Det er utrolig hvilke forventninger som er der ute. Skal vi være til stede på alt så blir vi maskiner-ikke mammaer. Og når vi evt er med på alt, hva forventer vi da av barna våre? Det er for mye for et barn å leve opp til.
Vi trenger ikke være enige i alt du skriver, men jeg ser absolutt poenget ditt:)

Thomas Olsen sa...

Jeg har lagt merke til at diverse kvinner som ytrer seg på nett er begynt å snakke om den såkalt bikini-sesongen. Og at de i den anledning kommer med mer eller mindre potente råd for å slanke seg. Menn er så langt jeg ser det, ikke like opptatte av vektproblematikken, og den kommende badesesongen. Men menn kommer langsomt etter mener de som kjenner kropps-fokuset som ligger som en klam hånd over dagens samfunn. Men enda er vel ikke menn flest like forfengelige som sine kvinnelige motpoler. Og ikke minst, fokuset på det ytre og synlige ved mennesker av i dag, antar tidvis groteske og usmakelige dimensjoner. Indre verdier og personlige egenskaper taper terreng i møte med tidens jag etter sexy-ness og veltrent kropp. Men som man sier, forfengeligheten er tidvis større en kjønnsdrifta.

Anonym sa...

Det var mye whine

Anonym sa...

Veldig befriende lesing:-)

Kine M sa...

Fantastisk bra skrevet!:-)

Anonym sa...

Veldig bra skrevet!!!!
Selv om ikke alle her helt har skjønt det da.

Regina Küfner Lein sa...

Veldig godt skrevet. Tankevekkende at ingen egentlig krever alt dette av oss, men at vi selv bygger opp dette umulige idealbildet. Men om vi tar tiden til hjelp greier vi kanskje halvparten i løpet av et langt liv. En hjemmelaget middag den ene uken, en treningsøkt den andre. Det gjelder å samle på alt og summere opp når den siste av ubgene er flyttet ut.