torsdag 26. februar 2009

Hva synes du egentlig om dette skapet?!!! Kjenn godt etter nå. Hva føler du om skapdøra for eksempel. Skal den være åpen eller lukket?!

Gårsdagens store mediesak var Sturla Berg Johansens åpning av ei skapdør. Han er ute og han er homo. Bettan og Valgjerd gråt, mens Petter Stordalen reiste seg i salen og ropte støtteerklæringer. Og i dag intervjues såvel kjente homofile, som folk som var i salen da skapdøra ble åpnet om hva de synes om at Sturla er homo.
Hva synes vi da? Du og jeg? Jeg tenker... må jeg ha en mening om dette da?!! Angår det meg om Sturla Berg Johansen er hetero eller homo?! Misforstå meg riktig her. Jeg tror de fleste vet at jeg er den første til å klatre på barrikadene når man kjemper for like retter for homofile og heterofile. Det er få ting i verden som provoserer meg mer enn diskriminering. (Jo, kanskje når store tunge organisasjoner mener de har lov til å diskriminere i Jesu navn. Bokstavelig talt. Den Jesus jeg har lært om og tror på var ikke akkurat fordomsfull, og det provoserer meg når folk legger egne fordommer over på et menneske som, uavhengig om man tror han var Guds sønn eller ikke, brukte livet sitt på å snakke om nestekjærlighet og å ikke dømme andre.) Men jeg mener også det er diskriminering å tro man har rett til å mene så innmari mye om homofiles kjærlighetsliv. Når sa/tenkte du sist om noen heterofile at du slett ikke syntes det var ekkelt å se dem kysse eller tenke på at de hadde sex? Når sa du sist til en venn av motsatt kjønn at det var greit for deg at han hadde kjønnsdrift så lenge han ikke prøvde seg på deg? Men tilbake til Berg Johansen. Jeg kjenner altså at det byr meg imot å skulle ha en mening om kjærlighetslivet til et menneske jeg ikke kjenner. Jeg vil ikke mene noe om at han er homofil. For det synes jeg ikke at jeg eller andre har rett til å ha noen mening om. Det jeg derimot kan si er at jeg har inntrykk av at Sturla Berg Johansen er et menneske med stor evne til selvrefleksjon og personlig vekst. Og at han er et godt forbilde, både gjennom å ha fortalt om sin egen vei ut av rusproblemer, og nå ved å fortelle om sin legning. Det betyr mye for mange. Så det mener jeg... ikke at noen spør altså. De spør visst heller Bettan og Petter Stordalen.

6 kommentarer:

LenaF sa...

Som førebilde er det sikkert bra at kjendiser kommer ut av skapet, men hvorfor denne diskussion etterpå???? Man kan komme ut av skapet, og da som oftest gjennom en åpen dør, men man kan stenge døren når man er ute.

Anita Cathrine Karoline sa...

Sturla Berg Johansen var snill mot Jan Werner. Thats all I care about. Og som Werner sa det, han som selv kjørte kombo (Sturlas uttrykk)mesteparten av sitt liv: Ingen har noe med hvilket høl jeg putter tinga mine inn i.

Jævlig godt sagt. Men på det rent generelle plan syns jeg det er fint at folk som Sturla åpner døra. For det gjør det adskillig lettere for unge gutter og jenter som sitter fast der inne og som ikke tør å stå frem i lyset.. For det handler jo ikke akkkurat om å få belyst sin egen person. Det handler om å åpent kunne få være den man egentlig er, uten å hverken skamme seg eller gjemme seg. Så sånn sett er jo diskusjonen faktisk i offentlighetens interesse. For fugla veit at det sannelig er tøft nok å vokse opp i dag, om ikke man skal sitte innestengt i et skap også.

Tonje F sa...

joa, men kor langt har ein egentlig kome når overskriftene er av typen "homosjokk" - er ikkje det bittelittegranne avlegs i seg sjøl, og nettopp forsterkar inntrykket av at det å vere homo er "sjokkerande"?

Det provoserer meg skikkelig at media brukar anledninga til å fråtse i ein oppkonstruert "sjokktilstand". Dei som var til stades var glade på Sturla Berg Johansen sine vegne, men DET er liksom ikkje ei stor nyheit.

Eg ser altså poenget med at det er flott at kjente folk står fram som det dei er, for å vere forbilde for andre. Men det hadde vore skikkelig fint om samfunnet hadde vore slik at det ikkje fanst nokon skap. Altså at ingen løfta eit augebryn enten det var jenter eller gutar ein stakkars usikker tenåring rødma og snubla i beina sine i nærheita av. At det ikkje VAR noko problem å fortelle kven du likar.

Men dit er det nok eit stykke. Sukk!

Anonym sa...

"det byr meg imot å skulle ha en mening om kjærlighetslivet til et menneske jeg ikke kjenner. Jeg vil ikke mene noe om at han er homofil. For det synes jeg ikke at jeg eller andre har rett til å ha noen mening om" sier E på E (= Elisabeth på Eidsvoll; bra akronym?!)


For ordens skyld; dersom vi ikke skal tillate oss å ha en mening om kjærlighetslivet til folk vi ikke kjenner, eller andre ting som angår folk vi ikke kjenner, hva skal vi bry oss med da? Det er greit at dere andre er flinke til å lage skræppbøker og greier og derfor ikke behøver å gruble over kjendisers legning og adferd; men ikke alle er flinke med f.eks. håndarbeid; da gjenstår et hav av tid til bry seg med kjendisers kjærlighetsliv, legninger og frisyrer.

Anonym sa...

Syns kanskje Ikea burde satt i gang ei heil rekke av nye skap, ser for meg f.eks kristen-skapet, homse-skapet, broder-skapet, medisin-skapet (med egen underavdeling for f.eks diabetes-skapet, hiv-skapet, anoreksia-skapet, deppe-skapet, her er mange muligheter), tjukk-skap, venn-skapet....

det er heilt klaart at skal vi i det heile tatt nevne ordet skap saa kan vi vel foerst identifisere ka skap det e snakk om. Viss ikkje kan det ver litt forvirrande (iallefall oss med mange skap da).

Anonym sa...

Må sei att ej fekk mej en stuss når ej las detta der... Ej he ingenting imot d, men han kunna gjerne haldt sej i den rette skåpa ;o) Eller ka jente?? ;o)