lørdag 15. november 2008

Venn eller fiende?!!

Dette heftet fikk vi i mappa til sjuåringen her om dagen. Jeg og mannen syntes det var en ganske underholdende problemstilling, og jeg knipsa et bilde med tanke på bloggen da. (Vi fniser jo en del hjemme hos oss, over ting andre sikkert ikke synes er SÅ morsomme) Men siden da har jeg sett bildet med jevne mellomrom, og hver gang blir jeg litt grepet av det retoriske spørsmålet. Jeg lurer på om de som har skrevet dette synes at vi bør synes at internettet er en fiende. Eller om man bare vil at vi skal huske at internettet også KAN være en fiende for uskyldige barnesinn. For min del tenger jeg i allefall halvseriøst over spørsmålet hver gang jeg ser dette bildet. Og svaret jeg finner er forskjellig fra dag til dag. Noen ganger opplever jeg dette internettet mest som en venn, andre ganger litt som en fiende. Og ganske ofte tenker jeg at dette internettet kanskje er en venn med ufortjent dårlig rykte. En sånn venn som har det med å bli slitsom og vanskelig i fylla. Men som er verdens hyggeligste om man bare finner på noe annet sammen. Og da er kanskje svaret "Don't go there". Gjør noe annet sammen da, rett og slett. Det er fristende å sette opp en poll for å finne ut hva dere andre mener om saken. Om ikke annet fordi det jo ville være underholdende på neste foreldremøte å reise meg og fortelle at jeg nå har undersøkt saken og at f.eks 58 prosent av de som er spurt i en uformell undersøkelse opplever dette internettet mest som venn. Men sånt gjør man da ikke. Da ville sikkert de andre foreldrene tenke at jeg er litt rar, og at kanskje sønnen min er litt rar. Og før vi hadde rukket å google mobbeoffer så hadde sønnen min ingen venner lengre. Og ingen fikk være med ham hjem. Så det er best å la være. Helt sikker best å la være å sende ut et hefte med spørsmålet "Foreldremøte - venn eller fiende" også, selv om DET også villevære morsomt. Så det er fint jeg får blogga om det da i allefall, så slipper jeg å risikere å bli sosial pariakaste. Men altså... tilbake til internettet. Vår potensielle venn. Eller fiende, da... Dette er det jeg og mannen min kom frem til etter en kjapp brainstorming. (Hadde det ikk vært for internettet hadde jeg sikkert snakket NORSK og kalt det f,eks idedugnad, det må med på fiendelista) For å ta det skjematisk: Internett - en venn fordi:
 • Passer inn i mange sammenhenger
 • Er der for deg uavhengig av om du er glad eller trist eller sint
 • Kan være en felles venn av deg og andre venner
 • Hjelper deg med ting du lurer på
 • Hjelper deg med praktiske gjøremål. (Organiserer i allefall)
 • Man kan shoppe sammen
 • Er veldig morsom å være sammen med noen ganger
 • Kan brukes til å utvide bekjentskapskretsen din. (Jeg har fått "ekte" venner via nettet ja)
 • Lærer deg ting du ikke visste
 • Utvider ordforrådet ditt, får deg til å fremstå smartere enn du kanskje er

Internett - en fiende fordi:

 • Kan hindre deg i å være sammen med andre venner (ego-venn)
 • Spiser opp tiden din når du egentlig skulle gjort noe annet
 • Vil deg ikke alltid vel. (Hvem har ikke fått brev fra en afrikansk kongesønn som trenger kontonummeret ditt til å plassere sin massive formue et sted)
 • Byr på fristelser som er vanskelig å motstå (kan f.eks shoppes sammen med)
 • Misforstår lett... hvem har ikke sendt en vennligsinnet mail som har blitt tatt for å være ondsinnet og slem..
 • Ødelegger språket ditt. ("Språket, det norske")

Jeg vet ikke helt hva konklusjonen er ... I dag venn, i morgen fiende, kanskje?!! Men jeg merker meg at fiende-egenskapene ikke er så ille egentlig. Det er ikke akkurat terror-schwung over denne fienden her. Mer som en kjip venn som lurer deg med på dumme ting egentlig. Se nå for eksempel... nå skulle jeg jo egentlig ha lagt meg.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm, der er folk jeg kjenner til som mener at Internett er roten til alt vondt!! Skal henvise de til denne bloggen ;-) helt sikkert en del meninger ute og gaar!

Anonym sa...

internett er en venn

hilsen grana

Anonym sa...

Internet er iallfall sinnsykt avhengighetsskapende. Nå skulle jeg jo egnetlig jobbet, og hva gjør jeg? Leser blogger!