torsdag 29. januar 2009

Kvinnelitteratur?

Det slo meg plutselig... om man ser bort fra krim. Leser menn i det hele tatt bøker av kvinnelige forfattere?! Jeg kan nemlig ikke komme på en eneste kvinnelig ikke-krim-forfatter som er anerkjent blant menn også. Jeg kan ikke erindre en eneste situasjon der en mann har sagt: "har dere lest den siste til Bergliot Hobæk Haff, den er utrolig sterk, og jeg kan virkelig anbefale Herbjørg Wassmo!!" Jeg håper jeg tar feil. At dette egentlig bare er tull. At menn flest har et godt og nært forhold til Kerstin Ekman og Olaug Nilssen. At menn som leser ikke vil ha noen problemer med å nevne noen kvinnelige (ikke krim-) forfattere de virkelig liker å lese. (Og gymnas-lesing av Kristin Lavransdatter gjelds ikke) OM denne hypotesen er riktig, så vil jo det si at kvinnelige forfattere, fordi de er kvinner, blir puttet i båsen kvinnelitteratur, og i kraft av det hører like lite til i manneverden som duftlys, fancy te og scrapbooking. At menn instinktivt overser kvinnelitteraturen med samme mekanisme som får de til å gå forbi Hjemmet og Norsk Ukeblad på Narvesenkiosken. Er dette en ubevisst versjon av at "kvinner skal tie i forsamlinger?" Kvinner kan snakke om sminke og mensen og sånt, og dille og dalle med sånne dameting. Kvinner kan skrive for andre kvinner, og det er ikke det at menn lar seg provosere av at kvinner kan og vil. Man er da moderne... man er bare ikke så himla interessert egentlig. Hva kan vel kvinner ha å skrive om som kan interessere menn?!! Jeg tror ikke at menn bevisst tenker slik. Men om man likevel aldri prøver seg på en bok som er skrevet av en kvinne så er det jo det man tenker indirekte?!!

Jeg skal lage en litterær sjekkliste for dere moderne menn der ute. Den er bare raska sammen, men inneholder en del av de store kvinnene, og noen av de moderne norske kvinnelige forfatterne. Om dere ikke har lest en eller flere av disse forfatterne, bør dere skjerpe dere litt.

 • Anne-Karin Elstad
 • Torborg Nedreås
 • Herbjørg Wassmo
 • Kerstin Ekman
 • Bergliot Hobæk Haff
 • Selma Lønning Aarø
 • Olaug Nilssen
 • Isabel Allende
 • Sigrid Undset
 • Sue Monk Kidd
 • Åsne Seierstad
 • Toni Morrison
 • Ebba Haslund
 • Cora Sandel
 • Linn Ullmann
 • Amalie Skram
 • Gunnhild Øyehaug
 • Siri Hustvedt
 • Zadie Smith
God lesning... jeg velger å illustrere artikkelen med Zadie Smith... den litt Lisa Bonet-aktige britiske forfatteren som er bestevenn med Nick Hornby. En kvinnes tillegsfunksjon som pynt kan jo aldri undervurderes?!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Siste forfatteren jeg fikk anbefalt av kjæresten var kvinne, husker ikke navnet, men han var i alle fall fan kjønnsforskjell til tross :)

Tysvær skøyteklubb sa...

Hvis kvinnelige forfatter ikke evner å skrive bøker om viktige problemstillinger slik at menn gidder å lese bøkene deres, er det utelukkende mennenes feil?

Selv har jeg bare lest en fire-fem av de forfatterne du har listet, men det samme hadde sikkert vært tilfelle om du hadde laget en tilsvarende liste med menn... ;-)

Elin sa...

Veldig bra skrevet, Elisabeth - kjempegodt poeng.

J.K. Rowling er vel en som kan sies å ha hatt suksess hos begge kjønn .. men det er vel ikke det samme når det dreier seg om ungdomslitteratur. Ei heller når hennes forlag fikk henne til å bruke initialene sine i stedet for sitt fulle navn fordi unge gutter kunne være motvillige til å lese bøker av en kvinne...

I rest your case...

Elisabeth F sa...

Vet du kjære Svoger, det tror jeg ikke. Hvilke mannlige forfattere unngår kvinner å lese da? Jeg har til og med lest min del av Wilbur Smith og Alistair MacLean, og annen typisk mannlig kiosklitteratur.

Poenget mitt er at enten man vil eller ikke vil være enig så finnes det en hylle for bøker som defineres som "kvinnelitteratur". Og den hylla går mange menn automatisk forbi.
Og jeg tror ikke det finnes en hylle av samme type med mannslitteratur som vi kvinner ekskluderer oss for.

Men her i natt kom jeg på Anne B Ragde, og da ble jeg litt glad. For hun har jo virkelig greid å hoppe over fra kvinnelitteraturhylla til bestselgerhylla.

Jeg tror ikke løsningen er å be kvinnelige forfattere som gruppe om å skjerpe seg, og skrive mer interessant, eller å be menn som gruppe skjerpe seg. Jeg tror ikke det er et bevisst valg. Det er selvsagt menn som du som leser både kvinnelige og mannlige forfattere. Men kanskje er det en interessant tematikk å diskutere.
Fordi mange menn faktisk aldri engang har vurdert å lese en bok av Anne-Karin Elstad.

Tysvær skøyteklubb sa...

Jeg følte bare det var litt konstruert som problemstilling ved at du måtte unnlate krim-forfattere for å gjøre det til et poeng.

Vil forøvrig minne om at verdens mest leste forfatter (og solgte) de siste årene er en kvinne, og hun skriver ikke krim... ;-)

Tonje F sa...

gjelds Doris Lessing på lydbok? Men det er tre-fire bøker sidan. Har vore litt "mandig" i det siste og lest sakprosa: boka om min gode venn George Attla, og boka om vår alles gode venn Barack Obama, "Dreams from my father". Den siste MÅ ein forresten berre lese. Veldig fascinert, eg syns det er fantastisk at det finst store tenkarar som også klarer å bli amerikansk president...

Og så les eg "Montecore" av Jonas eitt-eller-anna Khemiri. Svensk. Veldig bra!!

Men altså, damene. Trur kanskje det er sånn halvt om halvt, på det jamne.

Rolf seier den siste dame-forfattar-boka hans var "special topics in calamity physics"... etter omslaget å dømme ville den definitivt gått i mannslitteraturbunken for meg...

Elisabeth F sa...

haha... den har eg og lest, og eg sysnt det såg veldig chick lit ut på omslaget :-)

Anonym sa...

Lista di lukter bokklubb! Ikke rart mennene dine ikke vil lese bøkene dine!

g.

Elisabeth F sa...

Er faktisk ikke medlem i bokklubb altså. Takket være mannen i mitt liv som for mange år siden overbeviste meg om at jeg bør la være ;-) (Det er for øvrig bare en mann, og han leser det meste, så han er ikke værsting her)