søndag 1. mars 2009

Hvordan bruker man shampo?

På listen over merkelige ting man noen ganger lurer på. Hvorfor står det egentlig bruksanvisning bak på shampoflasker? "Masser inn en femkronestor klatt med shampo, skyll ut" Hvem er målgruppen for det liksom? Hvem er disse menneskene som er gamle nok til at de kan å lese, men som likevel ikke vet hvordan man vasker håret? Jeg kan jo se for meg noen svært marginale subkulturer som jeg har gleden av å liste opp her. Kom gjerne med forslag på flere...
  • Benjamin Button
  • Barn som har hatt det en del barbermaskin-triggerhappye forelde kaller "sommersveis" hele livet og som endelig får lov til å bestemme over sitt eget hår sånn i niårsalderen.
  • Barn som har hatt kreft så lenge de kan huske, men som blir friske.
  • Mennesker som har vokst opp i en avskjermet stamme i indre Amazonas, men som kommer tilbake til verden og blir høflig anmodet om å skylle av seg den verste møkka.

Flere grupper enn det kommer jeg ikke på. Jeg tror vel at vi kan være enige om at uavhengig av hvilken gruppe det er snakk om så er den såpass marginal at det er merkelig at den får egen teksting på shampoflasken. Egentlig mistenker jeg jo at denne teksten er en del av en merkelig amerikanisering der man er livredd for å bli saksøkt fordi noen (idioter) trodde shampoo egentlig var øyebadevann og fikk småvondt i øynene. Eller så er dette noe som henger igjen fra syttitallet da det visstnok ikke var uvanlig med tørr-shampo. Eller kanskje må vi helt tilbake til da shampoflaskene for første gang strømmet inn over landet og opp i hyllene på landhandlere landet rundt. Den tiden da folk kanskje syntes det var så luksuriøst å vaske håret med Timotei-shampo fremfor den vanlige grønnsåpa, at de trodde dette fungerte på en helt annen måte enn vanlig såpe, og dermed var noe som skulle være i håret.

Ja, hvem vet? Ikke jeg i allefall.

3 kommentarer:

Anonym sa...

På den annen side synes jeg det blir stadig mer komplisert med hårprodukter. Plutselig står det "la virke i 2-3 minutter", eller at man ikke skal skylle ut (hårkur). Jeg synes såpe er såpe, og ferdig med det.

Anonym sa...

jeg tror det var en frisør på tv eller radio som sa det eneste fornuftige jeg har hørt om hårprodukter:
bruk litt sjampo innerst mot hodebunnen, da renner den ut til tuppene uansett - og bruk balsam bare på tuppene. etter den leksa har forbruket mitt av både sjampo og balsam blitt en brøkdel av hva det tidligere var (enda jeg har en del hår)

for ordens skyld: ingen produkter til utvortes bruk er annet enn symptombehandling, så det med virketid osv tror jeg vi bare kan ta og drite i.

Reisendemac sa...

ski smøring smøres på ski, vil det si at "Shower creme" er for å få bedre feste på forræderiske emalje flater??