fredag 19. juni 2009

Hagestell for dummies del 2

Måtte bare innom for å nevne at i dag starter en ny æra i den Fjørtoftske hage. Jeg har jo begynt med hagestell for dummies. Liker å styre i hagen, men kan strengt tatt veldig lite av slikt som man kanskje burde kunne.
Så langt har jeg vært best på å handle blomster, og så plante de i potter. Uten at det nødvendigvis har betydd at potta har vært like pen en måned etterpå. Men kunnskapsnivået stiger!! Etterhvert nå har jeg nok begynt å finne ut litt om de ulike plantene jeg vil ha i hagen. Jeg vet at klematis vi ha det litt kjølig rundt rota, og jeg vet at liljer ofte får liljebiller. De er knallrøde, og jeg drepte min første i går. Og jeg får jo til å luke bort ugress da. (Selv om jeg for et par år siden luka et bed og lot det stå igjen en robust fin plante, som jeg trodde var en eller annen staude. Det så nok litt dumt ut ettersom det var skvallerkål.)
Men jeg er fremdeles en dummie når det kommer til det å holde hagen fin. Da må man jo jobbe jevnt og trutt, og det er ikke alltid jeg får til det. Men i dag skal jeg for først gang prøve meg på dette med gjødsel. Den gamle praktfulle skjærsminen som står ved verandaen er nemlig blitt så gul i bladverket, så her må det gjødsel til. (Har jeg lest på et hageforum) Jeg har kjøpt kalksalpeter, som er det man bør bruke på slikt (har jeg lest på et hageforum) og skal i dag det gjødsles. Når jeg først er i gang blir det nok litt på noen av de andre plantene også. Jeg har forresten tenkt å prøve meg på å lage min egen gjødsel. (Neida, vi skal fortsatt være påkoblet den kommunale kloakkledningen) Ved å legge brennesler i vann og la det råtne. Lukter visst ille, men fungerer veldig bra. Og er det noe jeg har nok av så er det brennesler. (Skrives det brennesle eller brennenesle?!!) (Dette har jeg for øvrig OGSÅ lest på et hageforum.
Nå er forresten Hurdalsrosa mi full av knopper. :-) Tror den blir kjempefin. Og det er jo faktisk en plante som jeg har planta helt selv. Det ser dessuten ut til at hagen gror pent sammen igjen etter et stygt utbrudd av polakker i fjor. (De skulle male huset, men gikk løs med hekk-saks først. Klipte f.eks kristornen min av ved rota) Det fine med det er at det nå er et par hull som kan tettes ved hjelp av en klematis eller to. Og en klematis er aldri dumt.

1 kommentar:

Tonje F sa...

så lenge ein kan forskjellen på klematis og kli***is... hehe, ein meget pinlig forsnakkelse i den Folkestad'ske ungdom.

Elisabeth, har nokon av hageforuma fortalt deg at det går an å kjøpe ein tett kompostbinge til matavfall? Det krev såvidt eg veit berre litt omrøring ein gong i blant, men elles er det berre å fylle på på toppen og tømme i botnen, så blir det fin feit gjødsel med meitemark og riktige jordbakteriar av det...

Kan vise deg mamma sin ein gong!