søndag 6. juni 2010

Fløy en liten gråfugl

En vanlig tirsdagskveld i heimen. Barna har lagt seg, mor leser bok i andre etasje. Ro og fred i stua. Men så... et brak fra kjøkkenet, etterfuglt av et hyl fra en katt.

I det jeg kommer ned er det tydelig at jeg entrer et åsted. Det er "spor" for å si det slik. På gulvet ligger det store mengder grått animalsk materiale. Etterhvert gjenkjent som fjær. Vinduskarmen på kjøkkenet viser veltede ting. På oppvaskmaskinen er det sprutmerker av grårønn materie. Det tar ikke lang stund for en vant katteeier å innse hva som har skjedd her: En fugl har rota seg inn gjennom den åpne verandadøra, uten å innse at den rota seg inn i en løvehule. Så dermed bestod de neste minuttene i en dødskamp. Som kuliminerte i at fugl og katt(er) stupte i kjøkkenvinduet. Fuglen i håp om at dette var veien ut. Kattene i håp om at endelig skal vi få tatt den lille fjærdotten. Både de mistenkte og offeret lever heldigvis fremdeles. Offeret satt på gardinstanga i stua med fjærløst bryst. To av tre katter var i ferd med å teste ut en måte å klatre opp slette glassflater for å nå tak i fuglen. Til og med gamlepus på femten år kunne obvserveres med piskende hale og sitrende værhår. Uten at det betydde at han gjorde noen unødige byks av den grunn. Han var mer som en pensjonist på bygdefest. Han husket gamle kunster, og kosa seg. Men syntes det var godt å kunne ta det litt med ro også.

Kattene ble lempa ut i gangen, med stengt dør, og etter et kvarters fuglejakt med pledd og vifting, fløy omsider liten gråfugl gjennom verandadør. (Vi var alle enige om at gjennom vindu' fungerte dårlig i praksis)

Og roen kunne atter senke seg. I allefall blandt menneskene. Kattene hadde en endorfinfull kveld som ble brukt til å lete etter fuggelen som forsvant.

3 kommentarer:

Anja Holt sa...

Noen ganger er jeg glad jeg ikke har katt. Som når Google (nabokatten" kommer traskende stolt med en fugl eller mus i munnen. Denne er selvsagt ikke er helt død vel og merke, for denne skal han vise hvordan skal drepes foran flokken sin....

gi en ekstra skål kattemelk til den gamle, kloke katten som lar ungdommen herje. :)

Anne Marie sa...

Hahaha, fantastisk, jeg må bare le! Vi gleder oss stort til vi skal hente våre nye katter i august, men håper livet går fredelig videre for småfuglen i strøket.

Siri Fjørtoft, kaBoks sa...

Katten vår har starta å lagre mus i arbeidsskoa til Andrius...