fredag 6. august 2010

Er tom for ord

Ikkje sånn reint fysisk då. Men eg er i ferd med å nå botnen på stabelen med bøker som har frista meg i det siste. Eller som folk eg kjenner har anbefalt. Har lest mange fantastiske bøker, men no er eg liksom tom for idear. Og då får eg litt panikk. Eg har framleis ikkje kome meg gjennom Moby Dick, men eg prøver. I mellomtida har eg to bøker eg kan lese. Audrey Niffegger og Siri Hustvedt. Niffegger har også skrive den fantastisk vakre boka "Time travelleres wife". Så eg har høge forventningar til denne. Og Hustvedt bør alle lese. For dei som ikkje veit det er ho Norsk/Amerikansk og kona til Paul Auster. Som også bør lesast av alle. Men altså. Eg treng boktips. Bøker som ar betydd noko for deg. Vakre bøker, gode bøker. Bøkene som var som eit dragsug frå første side, og dei du spsiste som konfekt og smakte på kvart einaste lita setning. Eg treng nye bøker!
Sjølv kan eg tipse om to bøker. Den første er det nesten litt pinleg å tipse om, fordi eg har lese den så mange ganger, og at det truleg verkar som eg aldri kjem meg vidare. Men altså: Har du ikkje lest Pan av Hamsun så er det på tide. Å drøyme seg inn i Nordlands-sommaren og den vakre og vonde kjærleikshistoria mellom Thomas Glahn og Edvarda.
Den andre har eg nevnt allereide. "The time travellers wife", ei rar og surrealistisk kjærleiskhistorie, som om du går med på premissane er vakker og sår og alt saman.
Det er sjølvsagt mengder av andre bøker som har vore viktige for meg. Så eg har tenkt å tipse litt med jamne mellomrom. Men i dag vart det desse to.
Ei bok eg deimot IKKJE vil anbefale er blockbusteren "Eat love pray". Makan til pjatt og navlebeskuing. Samanlikna med den boka er denne bloggen ein nettstad for vidsyn. Er det noko ein ikkje treng så er det ei bok der verda blir tolka gjennom augene til ei amerikansk dame, som reiser rundt og trur ho er den alt alltid handlar om. Pjuk.

4 kommentarer:

Bodil Muren sa...

Jeg vil anbefale deg "Haiene" av Jens Bjørneboe, hvis du ikke har lest den. Jeg leser ikke på langt nær så mye som deg, men dette var en bok som overrasket meg positivt.

Åslaug sa...

Eg har akurat lese ferdig "En dag" av David Nicholls. Den hadde i alle fall eg problem med å legge frå meg. ;o)

Unknown sa...

Som nevnt på FB: "Den glemte hagen" av Kate Morton. En fantastisk bok du aldri vil skal slutte. Historien henger i lenge.

En bok jeg alltid kommer tilbake til når jeg skal anbefale bøker er "Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede" av Jan Wiese. En ørliten bok, breddfull av gull!

Rødhette sa...

Jeg leste Eat Love Pray på stranda i Egypt i vinter. Og jeg likte den jeg. Jeg er oppvokst i USA, og sikkert litt preget av det, men det var som å være sammen med en av mine gamle nevrotiske venninner på tur. Er du en singel og barnløs voksen dame som har beveget deg langt utenfor din "comfort zone" blir kanskje navelen din beste venn? Pjuk eller ikke - jeg lo og trivdes i hennes selskap i de timene det varte. Leste "The Time Travellers Wife" rett etter og skal ikke krangle på at den var MYE bedre.
Jeg har forøvrig fått anbefalt (fra bokkyndige vettuge folk)å lese "Pinnsvinets Eleganse" av Muriel Barbery, og "The Selected Works of T.S. Spivet" av Reif Larsen i sommer. Har begge, men de ligger i stabelen jeg ikke har rukket ennå. Fortsatt god lesning!