mandag 27. april 2009

Ja til en stripete kirke

Jeg er skikkelig spent på hva utpakkingen av domkirka vil vise.
Domkirka befinner seg jo da rett utenfor kontorvinduet mitt. Og de siste to årene har den igrunn sett ut som en installasjon av han derre kunstneren som pakker inn bygninger. Men nå har de jammen begynt å pakke den gradvis ut. Litt etter litt kommer det fram tak og litt av tårnet og akkurat nå skimter jeg faktisk kirkeklokka bak noen stilaser rett foran meg. Det vil altså si at jeg etterhvert kommer til å ha klokka praktisk plassert rett utenfor kontoret mitt. Det hadde jeg faktisk ikke tenkt over :-) Men jeg er skikelig spent på om stripa på tårnet fremdeles er der. Det er ikke sikkert alle har tenkt over det, men domkirka har hatt ei veldig tydelig "stripe" midt oppe på tårnet. Etter hva jeg har greid å google meg til skyldes det at man bygde på tårnet under oppussinga som var ferdig i 1850. Og da brukte man en annen teglstein enn den opprinnelige fra 1697. Jeg gjetter på at det så ganske likt ut i starten, og steinslagene bare har eldes forskjellig. På bilder fra 1880 kan man allerede se stripen, men ikke så tydelig som i dag. Sånne ting er jo "skjønnhetsfeil" men jeg synes de skal beholdes likevel. Det er viktigere å vise at kirka har en historie enn at den skal være mest mulig "perfekt". En slik skjønnhetsfeil blir et særtrekk og noe som gjør at kirka blir unik. (Og som kirkebygg er jo ikke dette akkurat det mest prangende og imponerende byggverket i Europa. Eller i Norge faktisk. Og da er det viktig at man tar vare på de særtrekkene kirka har) Det er jo faktisk slike ting som kan bli det som gjør at et bygg blir verdt å se. Som domkirka i Strasbourg som mangler ett tårn, fordi bare Gud er perfekt, så da skulle ikke kirka være det heller. Eller Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche i Berlin som står nedbomba som et krigsminnesmerke.
Men så langt er det vanskelig å se om stripa er på plass eller ikke... Håper virkelig den er der :-)

6 kommentarer:

Jan Tore sa...

Hvis jeg forstår det riktig så ble stripa enda tydeligere sist de restaurerte kirka. Så den er der nok.
Ellers så tenkte jeg også på den klokka i dag når jeg så ut av vinduet, hadde helt glemt at den var der.

Ikke fornøyd med taksteinen de har satt på, dog. Ser for moderne ut. Stilbrudd.

LenaF sa...

Jeg har bare sett denne kirken innpakket, så jeg er spent på hva som er innunder plastikk og stilas.

Tonje F sa...

og eg som såg tittelen på bloggposten og trudde det var nok eit innlegg i homodebatten... (som om det var noko å debattere forresten)

Assosiasjonen striper/homsar vitnar forøvrig kanskje om at hovudet mitt ikkje er heilt bra. Eller var det homoflagget eg tenkte på? Ikkje veit eg.

:-D

Anita Cathrine Karoline sa...

finnes det eget homoflagg?

Forøvrig nok et fint innlegg fra deg, Elianna :)

Tonje F sa...

regnbueflagget meinte eg

Anonym sa...

Fargeforskjellen skyldes, som du sier, forskjellige teglstein. Kirken ble bygget av teglstein seilskutene til Oslo hadde med som ballast, før de fylte opp med andre varer og seilte tilbake. Da tårnet ble forlenget brukte man stein annet steds fra (fra Norge et sted). Derav fargeforskjellen.

Mvh,
Gunnar