tirsdag 23. februar 2010

Å leve evig

Om man vil leve evig må man plante et tre eller skrive en bok, sies det. (Eller kanskje kjenne Karl-Ove Knausgård, når jeg tenker meg om.) Jeg har plantet et tre. Både i setningens konkrete betydning - i hagen min står det opptil flere trær som er egenhendig plantet av meg. Og i ordets overførte betydning. Jeg har barn. Jeg passer på de og gjødsler de så godt jeg kan. Jeg prøver å gjøre de sterke og levedyktige og sunne og friske. Og gjør alt jeg kan for at de skal få vokse og bre greinene sine ut og bare være til som de var ment fra naturens side. Men jeg har ikke skrevet en bok. Men innerst inne så er det en ting jeg drømmer om. Jeg har så mange bøker i hodet. Og jeg skulle så gjerne greid å få en eller flere av de ned på papiret. Ikke for noen annens del enn min egen, fordi det ville være en seier å greie det, rett og slett. Men du verden for en risiko det vil være. Risikoen for slakt. Risikoen for å bli oppfattet som en lettvekter, som en med dårlig språk. Som en uten fortellerevnen som skal til. Risikoen for å ende opp som en bok som knapt selges fra billigkassene utenfor bokhandelen etter mammutsalget. (Også kjent som elefantkirkegården for bøker) er jo overhengende. Men kanskje jeg tør engang. Det er en prosess å skrive en bok, men det er jammen en prosess å komme dit også

2 kommentarer:

Eivind M. sa...

Har du hørt om NaNoWriMo? National Novel Writing Month - også kjent som november. Konseptet er at man utfordrer seg selv (og eventuelt andre man kjenner) til å skrive en bok - minst 50.000 ord - iløpet av november.

Det er ikke lov til å redigere, det er ikke lov til å lese gjennom (før i desember), alt fokus er på å skriveskriveskrive.

Jeg var med i 2008, og det var kjempemoro! Jeg var veldig usikker på om jeg kom itl å holde ut, men det var virkelig helt fantastisk. Jeg endte opp med å sette av tid til meg selv og skriving hver dag (noe jeg aldri ellers ville unnet meg), jeg hadde et konkret mål å jobbe frem mot, og jeg kjente et par-tre andre som også var med, og som jeg utvekslet desperasjoner og ideer med.

Det er jo ikke såå lenge til november, så kanskje du blir med i år?

Så kan du bruke desember (og kanskje januar;)) til å redigere den.

http://marienblogg.no/2008/11/30/im-a-winner/

E :)

Lillian sa...

Ej håpe du gjer d en dag - og ej skal sørge for å auke salgstala dine med i allefall 10 bøker; 1 åt mej sjøl og 9 so ej skal gi vekk i gåve. Kanskje fleire.
Uansett, d ekje nåkke å stusse på Elisabeth! Du he so mykje rart inni haudet ditt, og du e utrula go' tej å uttrykkje dej skriftla (munnla me for den del..:)
Køyr på, ej heia på dej :D